Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 22 maj, 2014 | Att Leva Grönt, Kost, Kritisk Koll | 1 kommentar

Antibiotika och danskt fläsk

Såhär i valtider är allt hett villebråd, politiker hänger tag vid alla frågor de tror ska ge just dem övertaget. Men jag önskar en vardag då vi lyfter de här frågorna, eller ännu bättre då det inte finns liknande frågor att lyfta. Där djurens rättigheter och höga krav på djurvården är en självklarhet. Och där vi som konsumenter ställer krav – och agerar därefter – alltid.

Jag vet inte om det är en faktiskt ögonöppnare för någon fortfarande att vi trycker i våra djur onödigt mycket antibiotika. Jag menar det definitivt inte som ett försök att vara nedlåtande, och jag förstår att jag läser om detta dagligen. Att jag letar info om detta nästan dagligen, och därför är ner nörd än de flesta. Men efter alla larm som har varit, hur kan vi inte ha 100% medvetenhet (bland vuxna som är läskunniga) att förhållandena för våra djur – på en del konventionella gårdar – är förkastliga? Läste den här texten om antibiotika och danskt fläsk i DN igår och ville dela med mig av mina reflektioner. Texten börjar:
”I måndags berättade DN att fyra danskar har dött av den resistenta bakterien MRSA som nio av tio danska grisar bär på. Nu har frågan blivit högaktuell i EU-valrörelsen. En anledning till att resistenta bakterier ökar är att mycket antibiotika används i djuruppfödningen.”

Foto: Image Source Antibiotika och danskt fläsk

Det var några specifika delar i artikeln som fångade min uppmärksamhet.

 1. Sverige är det EU-land som använder minst antibiotika till djur och målen ska ligga på den nivå vi redan har och ska till skillnad från i dag vara bindande.
  Jag har ingen källa på detta men det gör mig glad att höra – och så ska det förbli! Men bara för att vi är duktiga på att reglera  användandet på våra egna djur blir det inte okej att köpa in antibiotikafullproppade djur från andra länder. Det är ju som att ge dem grönt ljus.
 2. För konsumenterna är frågan viktig. Nästan nio av tio, 86 procent, tycker att det är ganska eller mycket viktigt att kött kommer från djur som inte har fått antibiotika i förebyggande syfte utan bara medicinerats vid behov.
  Jättefint att folk bryr sig i teorin, men tyvärr visar inte tillräckligt många det när de handlar. De lever i tron att det är så vi behandlar alla djur och fortsätter köpa icke ekologiskt kött.
 3. Men de stora affärskedjorna har inga planer på bojkott. Coop, Ica och Axfood säger alla att det inte finns tillräckligt med svenskt fläsk för att täcka den efterfrågan som finns i butikerna.
  Här är en tanke: Då kanske vi inte ska äta mer fläsk helt enkelt!!
  Det kanske är minska ner på köttkonsumtionen om vi inte kan erbjuda kött från djur som hade det drägligt när de levde? Sedan tvivlar jag lite på det uttalandet, vi slänger massor av kött som har passerat ”bäst-före-datum” samt att vi återkommande får läsa om hur de svenska bönderna inte går runt. Är det inte bättre att satsa på svenska bönder?

Vad tänker du i frågan?
Och hur tänker du när du handlar?

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.