Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 3 oktober, 2014 | Kost, Kritisk Koll, Rawfood ekologisk, ren mat | 0 kommentarer

Bak- och Chokladmässan – en mässa med gott samvete?

Igår var på pressfrukost för Hem & Villamässan samt Bak & Chokladfestivalen.
Det var en ganska stel och krystad pressfrukost, som det oftast kan bli när de ska trycka in e massa folk som i rask takt ska berätta om vad de ska göra på ett lättsamt sätt. Jag har själv inga tankar på hur en kan eliminera den där lätt bajsnödiga känslan, men varför lir det alltid så?

Nåväl, när jag var som mest redo att gå ropas den sköna Isabelle McAllister upp på scenen för att prata om något som hette Isabellestipendiet och lyfta kvinnliga hantverkare. Jag var såklart hooked.
När Isabelle greppade tag om mikrofonen passade hon på att uppman bak- och chokladgubbarna att ta med iallafall en kvinna i juryn – deras obekväma uttryck var obetalbart! Årets vinnare var Emmelie Renlund och efter prisutdelningen fick hon berätta lite om bl.a. Näta –  ett nätverk för kvinnor i byggnadsbranchen, och om de fler tjejer och kvinnor som hade berättat om hur utsatta de var på sina arbetsplatser. Mina tårar sprutade, fan så arg jag blev men ändå så stolt och rörd över dessa eldsjälar som fortsätter slåss!
När de klev av scenen skulle mässan invigas officiellt och den ena av bak- och chokladgubbarna snodde mikrofonen för att minsann berätta för Isabelle (och oss andra) hur duktiga de är i bakbranchen, och hur jämställda de faktiskt är! Tanke: om man är så duktig behöver men verkligen proklamera det så högt och intensivt då?

Efter pressfrukosten tog jag mig ett varv runt bland chokladbåsen på Bak- och Chokladmässan och blev så besviken. En försvinnande liten del hade fairtrade(eller motsvarande) choklad, ingen jag såg hade det enbart. Som den obekväma personen jag är pratade jag med dem och en del, ex Åre Chokladfabrik, var riktigt intresserad att prata om det. De håller just nu på att titta på en övergång men det är både ekonomi och befintliga kontrakt med leverantörer som ska diskuteras. Andra fräste mest och ville inte alls prata om det.
Choklad Frestarna hade det största utbudet av Fairtrade, men även oglad choklad. Lena som jag pratade med där berättade att de helst vill arbeta med 100% fairtrade men att konsumenterna tycker att det är för dyrt.

Jag blir så besviken, när vi äntligen får bra produkter som erbjuds så sviker vi som konsumenter. Ja, visst tycker jag att det är orättvist att det läggs så mycket ansvar på oss, och att företag samt stater borde ta större ansvar. Men när vi väl får möjligheten att påverka, att rösta med våra pengar. Då viker vi av – fegt!

Det följde med mig lite glad choklad hem, men jag är besviken på mässan. Inför nästa år skulle jag önska se ett fairtrade hörn, eller att utställare med glad choklad lyftes på något sätt. Och att det fanns med på programmet att någon faktiskt lyfte problemen med barnhandel och barnslaveri.
Då skulle det bli en mässa med gott samvete!

Bak- och Chokladmässan Bak- och Chokladmässan

Bak- och Chokladmässan

Bak- och Chokladmässan

Bak- och Chokladmässan

 

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.