Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 11 november, 2013 | Personligt Ledarskap | 2 kommentarer

Din personlighet påverkar ditt hälsobeteende

Jag har många åsikter om allt möjligt, chock jag vet, men sanningen är till för att spridas. Den åsikt jag vill lufta idag berör ämnet personlighet, och den valda inställningen ”jag är som är, det går inte att ändra”. Jag är allergisk mot den meningen, eller mer specifikt den inställningen. Min bestämda grundinställning är att vi alltid kan göra aktiva val, men artikeln Personality Psychology Improves Understanding Of Decision-Making, Longevity, And Mental Health utmanar min ståndpunkt.
Varje dag och varje händelse i ditt liv har format dig och dina åsikter.
Okej, visst, jag håller med om det… till en viss del. I studien mättes hjärnaktivitet när bestämma deltagarna fick uppgiften att välja mellan direkt eller framskjuten belöning. 15$ idag eller 25$ efter tre veckor. Colin DeYoung, från University of Minnesota, och hans forskarkollegor studerade hjärnaktiviteten och såg kopplingar mellan deltagarnas val, deras hjärnaktivitet och somliga personlighetsdrag.

”How extraverted you are may influence how the brain makes choices – specifically whether you choose an immediate or delayed reward, according to a new study.”

träningscitat, forskning, vetenskap, PMA, aktiva val, attityd, hjänrkontoret, kritisk koll, hjärnan, mind over matter
Okej, så vi har invanda signalvägar i hjärnan som påverkar oss. Om det är så att din hjärna och/eller dina hormoner manar dig att handla på ett visst sätt är det jävligt motigt att tänka logiskt eller ”såhär borde jag göra”.
Motigt, men inte omöjligt.
Och de där hjulspåren, varje gång du tänker en tanke gräver du ner hjulspåret och det blir lättare att tänka tanken och göra det där valet. Jag vet… jag har fortfarande svårt att acceptera ”jag är som jag är, det går inte att ändra”.
Jag ser det mer som ”jag är som jag är, och jag när det blir jobbigt blundar jag och ger upp”. En väldigt krass generalisering av mig, särskilt eftersom jag har noll aning om varför folk jag aldrig pratat med är som de är.

DeYoung fortsätter: ”what makes people tick, by explaining the most important personality traits, what psychological processes those traits represent, and how those processes are generated by the brain, The brain is an incredibly complicated system, and I think it’s impressive that neuroscience is making such great progress in understanding it. Linking brain function to personality is another step in understanding how the brain makes us who we are.” 

Så han slår mig lite på fingrarna. Skäms på mig…

Jag, som Personlig Tränare, kostrådgivare, samtalscoach, ledare av olika slag, arbetar efter tesen ”Hälsa på dina villkor”. Jag tror verkligen på vikten av att möta alla individer där de är. Så denna studien, och de andra av samma karaktär, hjälper mig att få förståelse för de som inte fungerar som jag.
Att förstå att det jag ser som sanning, självklarhet och sunt förnuft inte alls behöver tolkas sammalika av alla andra är avgörande för att kunna möta klienter och medmänniskor där de är. Det är svårt men jag kämpar!

Hur tänker du kring det där med sunt förnuft?
Hur tänker du kring ”mind over matter”?

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.