Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 14 oktober, 2013 | Kost, Podcast | 4 kommentarer

Frukt hindrar kroppen från att bli giftfri och Helt Organiskt – Kan alla äta bra mat?

Många väljer att äta frukt för att de tror att de är bra för dem. Frukt och grönt är definitivt bra för dig och din hälsa – när det inte är odlat i näringsfattiga marker eller dränk med besprutningsmedel. När livsviktiga saker, så som kost, blir en klassfråga är svårt att känna att en kan påverka eller ens välja rätt. Men du kan välja rätt och du kan påverka din situation. Det kräver engagemang och orken att fortsätta leta information men det lönar sig att välja rätt i de fallen du har valet.

Jag har scrollat förbi SvDs artikel Frukt hindrar kroppen från att bli giftfri flera gånger men igår var jag redo att läsa den.
De skriver ”Kroppen blir aldrig fri från giftiga bekämpningsmedel så länge man regelbundet äter frukt och grönsaker. Det är en av slutsatserna i en studie på 128 kvinnor som gjorts vid Arbets- och miljömedicin i Lund.”
helt organiskt, ekologiskt, naturskyddsföreningen, besprutad, giftfri frukt, 5 tips att byta till ekologisk

  • Varför äter du frukt? 
  • Vilken frukt äter du? 
  • Vad väljer du för frukt(ekologiskt/fair trade/närodlat/importerad/billigast)? 
  • Tänker du på besprutningen och att även om du skalar frukten får du i dig besprutningsämnen?

Efter min Grön Lyx-helg blev intresset och kunskapen om besprutad frukt ännu lite större och skälen att välja ekologiskt blir att fler. Lisen Sundgren arbetar med ”Årstiderna” och tog upp flera av dessa frågor. Hon pratade även om Naturskyddsföreningens tips om de 5 viktigaste livsmedlen att byta ut, inte bara för världens skulle men för din skull:
Kaffe/Kakao
Banan och Vindruvor
Mejeriprodukter
Kött
Potatis


Precis som jag och Jeanna pratar om i senaste avsnittet av Helt Organiskt ”Kan alla äta bra mat?” är det svårt att känna att en ska rädda världen. Så fokusera på dig själv, väl EKO(de varor du kan och har råd med) för din skull och ditt välbefinnande.
Du blir inte sjuk lika ofta och sparar in utebliven inkomst – så de pengarna du investerar i bättre råvaror får du åter.
Du får i dig mer näring och blir piggare.
Du stödjer bönder, odlar och tillverkare som bryr sig om sin omgivning.

Win win liksom.

Tyvärr är det så att mat är en klassfråga och det är dyrare att välja bra mat.
Genom att vi som har råd väljer EKO eller fair trade hjälper vi även att pressa ner priset på de varorna då tillverkarna kan utöka sin produktion och på så vis få en billigare tillverkningskostnad.
På så vis gör vi det tillgängligt för de som är ensamstående eller låginkomsttagare och kanske inte har råd att välja ekologiska tomater som är dubbelt så jävla dyra som besprutade.

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.