Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 11 december, 2012 | Träning | 8 kommentarer

Har inte din 10-åring sexpack? det trodde jag alla 10-åringar hade.

En helt vanlig dag, i ett land långt borta, men i ett wörld wajd wäbb nära dig, finns det en oändlig värld av kunskap och möjligheter.
Med hjälp av detta kan människor o olika delar av världen kommunicera oavsett språk eller bakgrund, det för liksom folk samman.
Vi kan hitta alla möjlig mattips, renoveringstips, rittips, sytips(…. ja ni förstår) och vi kan även hitta träningsvideor för 10-åringar

För att sätta stämningen för er när ni läser följande rader vill jag att ni föreställer er mig ståendes upp hårt knappandes på var enskild tangent pratande(läs skrikande) högt och snabbt för mig själv.

Jag har tänkt noga på hur jag skall gå tillväga med att länka till videon, ni vet diskussionen om jag verkligen vill ge mer klick till videon och öka uppmärksamheten. Jag kom till slutsatsen att era klick inte kommer bidra till fortsatt eller avbrutet beteende, utan snarare kommer att öppna ögonen och sprida medvetenheten. För er som inte vill klicka ska jag förklara vad klippet visar: en 10-årig tjej med magrutor(vars pappa är läkare och PT och mamma är nutritionexpert) som ska ge de bästa fitness- och kosthemligheterna som hennes föräldrar har lärt henne. Dessa hemlisar har gett henne förutsättningarna att komma i den bra formen hon är i.

HALLÅ??!!!!

Hon fortsätter med de vanliga träningshetsramsorna vi vuxna blir drillade med: varje träningsfilm är bara 20 minuter lång så du kommer aldrig ha en ursäkt att inte träna!. Jag(läs Jessy) får frågan hela tiden; varför riktar du dig till unga tjejer? och svaret är enkelt barn börjar redan i 8-års åldern att äta dåligt, undvika aktivitet och göra andra dåliga livsstilsval.

Min reaktion när jag först snubblade över detta var väldigt starkt(milt sagt)men jag har verkligen tänkt igenom hur jag ska skriva om det, för att detta inte ska bli ännu ett skrik-inlägg. Saken är den att jag älskar att träna, jag tycker absolut att alla ska röra på sig – i den mån deras kropp tillåter och de själva har lust till – och de tär toppen att vi försöker uppmuntra barn i tidig ålder att finna glädjen i rörelse. Men det här är fan inte rätt sätt! och har inget med hälsa att göra.
Det här är två föräldrar som uppenbarligen är välutbildade och tycker att motion är viktigt och vill sprida sin sanning om saken, men tar detta ett steg för långt. Att visa tre smala tjejer i åldrarna 8, 10 och 12 i tighta korta kläder är inte rätt sätt att motivera redan osäkra barn. Det är mer skrämsel/osäkerhets/du-är-värdelös-taktik .Eller som socialpsykologerna kallar det: den perifera vägen till förändring. Detta leder oftast till kortvarig förändringar men att man snabbt återgår till det gamla beteendet.

När man är barn ska man röra på sig, och vi som vuxna skall definitivt uppmuntra det. Men för barnets välmående, inte för deras utseende, de ska inte behöva i sådan ung ålder tänka på att de har större magar, ben, armar allt än den smala tjejen i träningsvideon som säger åt dem att de inte duger för att de inte ser ut som henne(det ska iochförsig inte vi vuxna heller).
Tänk efter vad vi säger åt våra barn, och hur det skiljer sig från vad vi visar dem: Du är fin som du är – men mamma/pappa opererar sig, sminkar sig, färgar håret, håller in magen när de tittar sig själva i spegeln, tränar massor för att slimma till sig innan nyår.

Jag menar verkligen inte att du ska sluta sminka dig, färga håret, ha kläder du tycker är fina eller träna.
För det är helt okej, och det ska få vara okej att vilja träna för att gå ner i vikt eller få större muskler(precis som även Johanna skriver).
Och det ska få vara okej att vilja vara rödhårig fast man föddes med råttfärgat hår.
Men tänk efter varför du gör det, är det för att du ska må bra?
Och varför mår du bra av det?
För att du känner dig bekväm då. Varför känner du dig inte bekväm nu då?
Nu är jag jobbig men vi gör så mycket utan att reflektera varför, och om vi bara skulle våga fråga oss själva lite obekväma frågor, och ännu viktigare LYSSNA på svaren tror jag att många skulle ändra uppfattning om sig själva och vad de tidigare trodde att de tyckte.

Och då skulle vi inte ha en värld där en 10-årig flicka med magrutor, i korta tighta kläder står och läser mammas och pappas manus som säger åt tjejer redan innan de börjat mellanstadiet att de inte duger. Och att de aldrig kommer göra det.

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.