Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 12 december, 2012 | Kost, Kritisk Koll | 2 kommentarer

Historieätarna och jakten på den billiga maten

Jag har tidigare skrivit om historieätarna och tänkte spåna vidare lite på det ämnet.

Just nu är det många diskussioner om EKO, KRAV, ren mat, RAW food, LCHF, GI, paleo, tillsatser… hur har vi kommit dit vi är idag?
På 70-talet var alla upprörda och ville ha förbättringar inom vård, skola, jämlikhet och idag har vi nästan glömt(eller gett upp det) och spendera mycket tid på att läsa om, titta på och diskutera mat och kosthållning.
(1974) gick ca 28% av pengarna till mat, idag är det ca 13%.
Jakten på billig mat har lett till den låga kvalitén, behovet av massproduktion och tillsatser.
Vi vill ha kvalitet på vår mat men är inte alltid redo, eller har inte alltid möjlighet, att betala för det. Och det tycker jag är ganska knas.
Hur kan vi tillåta att bra kost(läs: näringsrik och nyttig) är en klassfråga?
Det har alltid varit så, ja men vi anser oss vara och ha det bättre än de som levde förr. Men riktigt så är det väl ändå inte.

Idag är det dyrt att gå ut
Det är få livsmedel som inte har så mycket tillsatser och det förklaras med att det finns vissa krav som säger att livsmedlen måste hålla i 30 efter att affären fått det eller leverantören förpackat det(är lite osäker här, någon som vet exakt?)och det finns flera röster som höjs för att försvara tillsatserna: ”det är inte så farligt”, ”dagens unga ska vara så extrema i sin kosthållning”, ”vad gör väl lite tillsatser” och om vi har forskat på det och det visar att tillsatserna inte är farliga är det väl bara att acceptera det?
Njaeae säger jag, tyvärr finns det för mycket vinstintressen för att jag skall kunna lita på att det vi får i vår mat egentligen skulle fått grönt ljus.

Vi behöver höja ribban och ha bättre medelmat.
Jag hamnar ofta i diskussion om EKO och KRAV, en del är för andra emot.Ett vanligt argument emot är; hur vet jag att KRAVmjölken kommer från KRAVkossor och att de inte bara tar vanlig mjölk.
Nej det vet du inte, förmodligen slänger de över lite mjölk ibland. Men min intention med att handla KRAV, EKO eller närodlat är att visa att det finns ett behov och att skicka signaler till bönder och tillverkare att ni kan går över till det lite dyrare alternativet för du har en kund.
Sedan tror jag också att om fler skulle handla KRAV, ekologiskt eller närodlat istället för Euroshopper, Ica basic, blåvitt eller andra märken som importera billiga, tillsatsberikade livsmedel skulle priset gå ner för att KRAV, ekologiskt eller närodlat.tillverkarna skulle kunna öka sin produktion och på så sätt få ner priset utan att dryga ut med majsmjöl eller vatten.

Vad tror du?
Handlar du KRAV, ekologiskt eller närodlat eller köper du det billigaste alternativet?

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.