Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 3 september, 2013 | Livsåskådning, Träning | 4 kommentarer

En höst med blodsmak i munnen

Jag började min morgon med att läsa Sofia Edengrens text i DN En höst med blodsmak i munnen. I helgen gick första Tough Viking av stapeln, om en månad är det Tjurruset i Stockholm, vi har En svensk klassiker som pågår året om och Iron Man Kalmar var för ett tag sedan. Sofia har rätt, lusten för det extrema ökar.

Jag vet dock inte om det är bra eller anus.

Psykoterapeuten Eva Rusz har en intressant infallsvinkel, att vi inte är nöjda med oss, eller känner att vi inte duger så vi kompenserar.
”–Vi har en generation männis­kor som aldrig tycker att de duger. Och för att visa att de gör det tar till kompensatoriska strategier som extremdieter och extremträning, säger hon. Eva Rusz vill inte kritisera idrottande, men som i allt annat ser hon en risk i det överdrivna. Precis som att extremdieter kan leda till ätstörningar, kan extrem träning leda till ortorexi (fixering vid ”hälsosam” livsstil, reds anm). Folk verkar ha svårt att veta vad ”lagom” är i dag.”

Till viss del håller jag med, det är många inriktningar idag. LCHF, 5:2, crossfit, triathlon.
Är det nödvändigtvis en dålig sak?
Kan det inte bara vara så att vi vet mer idag? Förr hade vi inte det här informationsflödet så normalkurvan, den stora folkmassan i mitten av all statistik, gick på de generella riktlinjerna som tillhandahölls. Idag kan vi nicha oss och testa massa olika spännande saker, idag har vi en helt annan valfrihet.
träningscitat, livspo, tjurruset

Jag tror absolut att en del känner sig otillräckliga och tvingar sig till topprestation i för många områden i livet, men tyvärr kommer bekräftelsebehovet alltid finns hos människan. Jag tycker inte att ett sug efter blodsmak i munnen behöver vara likställt med en känsla av otillräcklighet. Kanske vill vi bara kliva utanför ekorrhjulet eller testa våra fysiska gränser.

Hur tänker du?
Har du genomfört något extremlopp?

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.