Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 9 april, 2014 | Livsåskådning, VLOG, Yoga | 9 kommentarer

Oil Pulling – naturligt vitare tänder med olja

För några månader sedan tipsade min vän Anna mig om Oil Pulling (”du som ändå håller på med sånt dära”). Jag tyckte det lät väldans döörty så jag läste genast på mig i ämnet såklart.
Det var inte så döörty som jag trodde, inte alls faktiskt, snarare tvärtom var det väldans rent.

Så vad är Oil Pulling?
Kort och gått går Oil Pulling ut på att skölja munnen med olja, jag tänker mig pull=dra ut smutsen som en förklaring till det underliga namnet. Du tar alltså en msk olja och gurglar för glatta livet i 15 minuter. Det låter nog konstigare än vad det är, för om vi tänker har vi ju munsköljprodukter idag, detta är bara en mer naturlig produkt att stoppa i sig. Du kan använda olika oljor, vad jag har sett är kokosolja och sesamolja mest populära och även om jag älskar min kokosolja är det sesamolja jag har använt under mina testmånader.

Oil pulling kommer från Ayurvedan och syftar dels till en förbättrad munhygienen och att stärka tänderna. Det sägs också minska huvudvärk och astma, samt ha flera goda effekter på din hälsa. Vår vän Wiki hänvisar till en liten studie som gjorts i ämnet som visar på att Oil Pulling minskar plack och bakteriehalten i munnen. Vill ni läsa mer skrev Petra på Inner Strength, om Oil Pulling för ett tag sedan och även Johan på Hälsosam Livsstil har skrivit om Oil Pulling.

Det finns två olika tillvägagångssätt: Gandusha och Kavala Graha.

  • Gandusha innebär att du fyller hela munnen med vätska/olja och håller det i 3-5 minuter innan du spottar ut = omöjligt att skölja.
  • Kavala Graha är att du tar en msk och gurglar.

Jag kör på Kavala Graha och har sammanställt en liten video för er om hur en morgon kan se ut:

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.