Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 28 november, 2012 | Livsåskådning | 5 kommentarer

Portkod 1321 – serien alla borde se

Mitt inlägg om Jakten på det perfekta livet har genererat många fina kommentarer och önskemål om liknande inlägg.
Så här kommer ett till, ett långt ett, denna gång om Portkod 1321.

För er som ännu inte har sett serien vill jag börja med en modest uppmaning ATT SE DEN GENAST! – Portkod 1321 är bland det bästa SVT gjort.
Serien är i 10 delar om 10-14 minuter och den lyckas verkligen få till tonen och känslan för hur det är att vara ungdom och den tar upp så många viktiga frågor. Serien handlar om två tjejer, Agnes(med lillasyster Bill) och Steph, vars mamma och pappa blir ihop, sticker på turné och tvingar dem att bo i samma lägenhet under sommarlovet mellan 9an och 1an och vad som händer dem under det sommarlovet. Detta inlägg är inte menat att recensera den grymma handlingen, det galet bra manuset eller de oerhört bra skådespelarinsatser som faktiskt är, det är er menat att prata av mig om vissa händelser så läs inte vidare om du inte vill veta vad som sker.

Agnes och Steph träffar ett gäng ”balla killar” i ett band.
Agnes blir kär i Hannes. Ni vet. En av de där ”sjyssta killarna” som är sådär charmig (för att få vill ligga) i en början, och är ”sig själv” när de två är själva, men sådär grabbig framför polarna. ”Men jag vet hur han är, på riktigt, han spelar en roll framför dem””han vill göra slut med sin tjej och vara med mig”
Steph hånglar med Knutte, och det är här det svartnar framför ögonen.
Inte av hånglet – absolut inte! Hångla på ni ungdomar. Förfan! kör ba kör! Och ligg så mycket ni vill, men se till att NI VILL! 

Låt mig förtydliga: Steph och Knutte hånglar och däckar i soffan i vardagsrummet(chock att alkohol är med i bilden)
Steph vaknar, spyr på toan och går och lägger sig i sängen i sovrummet.
Knutte vaknar, staplar runt letandes efter Steph, finner henne sovandes i sängen, kryper ner bakom henne tar av henne byxorna och tar sig friheten att ligga med henne.

Paus för andning.

Här vet jag att tittarnas åsikter kommer att skilja på sig, vi kommer ha ”Nej det var ingen våldtäkt” vs ”Klart som korvspad att det var en våldtäkt”
Saken är den att Knutte vet ju inte vad han gör…Stackarn…
han är ju full
han gillar ju henne
han tror ju att hon vill…eller hur ska han veta att hon inte vill
Steph ligger där och är vaken(…ja jag vet att det här en serie men situationen förekommer allt för ofta för att inte ställa sig upp och skrika VAFAN HÅLLER MÄNSKAN PÅ MED!??)
och nej hon säger inte nej
och mitt i allt vrider hon bak huvudet och börjar hångla med honom, för att på något sätt rättfärdiga för sig själv att hon inte säger nej

Saken är den att DET FINNS INTE ENS EN TILLSTYMMELSE TILL ETT FRÖ TILL EN TANKE att om jag full like a fuckin kastrull skulle hamna i säng med någon skulle slita fram kuken på denne ”lyckans ost” för att rida in i orgamsen.

Det händer inte!

Jag vet att kvinnor våldtar och väldtäkt är alltid fel! Men vad som gör mig riktigt förbannad är att det verkar har blivit någon slags accepterad inställning att om en kille är full så menar han inget illa. Att han då på någon sätt automatisk har rätt att ta sexet.
För det är precis vad som sker. Han tar henne. Och det är den synen som sprids idag, att sex är något tjejer ger, eller inte ens behöver ge för killar tar. Hur fan hände det här? 

Om ni inte har sett Ingen riktig våldtäkt(på SVTplay..också..såklart..det enda jag lägger min tid på) – Gör det(oroa er inte det kommer komma ett inlägg om det också!) I den intervjuar de högstadieelever av båda könen, där tjejerna helt seriöst säger att tjejer som blir våldtagna får skylla sig själva. Tjejerna pratar om att ”låta killarna ligga med dem”, att ”låta dem göra vad de vill för annars blir de arga och går till någon annan”. 

Och det är det som gör att jag står upp och med hög röst skriver det här inlägget.
Att jag blir så förtvivlad när jag ser Portkod 1321, för att det är så många  unga tjejer som ser serien,eller som inte ser serien men ändå, tänker att  Knutte inte menade att våldta Steph och d var det ingen våldtäkt.
Att hon inte sa nej och då får hon skylla sog själv
MEN HAN BORDE INTE ENS HA FÖRSÖKT ATT TA AV HENNE BYXORNA!
TANKEN SKA FÖR I HELVETE INTE ENS FINNAS I HANS HUVUD ATT LIGGA MED NÅGON SOM INTE AKTIVT DELTAR!

I avsnitten efter förstår inte ens Knutte varför Steph dra sig undan, är arg och inte vill prata.
Vadå liksom? Han tyckte ju att de hade lite kul sex.

Så länge som samhället konsekvent visar att killar har mer rätt till unga tjejers kropp än vad de unga tjejerna själva har kommer det här Vadå??beteendet att fortsätta.
Hur kan vi prata om jämställdhet och ödsla vår tid på SKÄMT som HEN- och FRU GÅRMANdisksussionen.
Hur kan vi som vuxna/samhälle fortsätta rättfärdiga det här? ”Det enda som krävs för att ondskan ska kvarstå är att de goda människorna inte gör någonting”

Självklart våldtar inte alla killar – att ens påstå det är idiotiskt.
Alla killar tycker inte att det är okej att våldta. Majoriteten tycker nog faktiskt inte det. Sedan är det så att många av de som våldtar inte ens fattar att de våldtar…de var ju bara lite fulla och hade lite kul sex. Hon ville ju..eller ja hon sa ju inte nej.

Och det finns tjejer som ångrar sig dagen efter och anmäler våldtäkt fast det inte är det – och det gör mig också flyförbannad. Dels för att de förminskar trovärdigheten av dem som blivit våldtagna och dels för att de förstör en oskyldig människas liv.
Jag kräver inte mansskatt eller något annat liknande, helt befängt. Jag skulle bara önska att vi slutar behandla kvinnor/tjejer som en andra klassens medborgare och att vi hjälper unga tjejer att känna självkänsla och sluta söka(och tyvärr finna) bekräftelse hos killar.

På Portkod 1321’s facebooksida diskuterades igår avslutet på serien och att Agnes valde bort Hannes(efter att han först valde bort henne för sin tjej, sedan ville vara med Agnes när han blev dumpad), jag kunde inte hålla mig utan postade en kommentar:

Så..pust.

Det var det, nu tar jag ett djupt andetag och kollar på Wigan – City istället.
”Sov gott” på er!

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.