Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 2 mars, 2013 | Livsåskådning | 0 kommentarer

Prispress på mat leder till mer bakterier

För ca 20-30 år sedan lade vi ca 10% av vår lön på boende och 50% på mat. Idag är det ombytta roller och maten har aldrig varit en sådan klyftskapare. Det blir allt billigare att äta. Om du vill detvillsäga. Ska du ha fina, ekologiska, närproducerade råvaror stiger priset.
Vilka blir konsekvenserna av detta?

Jag läste DNs artikel ”Prispress på mat leder till mer bakterier” och dessa meningar ringar in det tycker jag:
”Hållbarhetstiderna på vakuumförpackad mat har blivit allt längre de senaste åren. Utvecklingen innebär bland annat att industrin kan hålla nere sina kostnader för dyra transporter. 
Men generösare bäst-före-datum är inte enbart populärt bland konsumenter och livsmedelsföretag. Även livsfarliga bakterier uppskattar förändringen. Antalet svenskar som drabbas av listeriainfektion har ökat kraftigt de senaste åren – och experter kopplar ökningen till bäst-före-datumen på gravad lax.”

Den ständiga jakten på billig mat kostar liksom i andra änden, antingen betalar du lite mer för maten nu och spara pengar sedan på att du får färre sjukdagar. Eller sparar en slant nu och försämrar ditt immunförsvar.

Jag säger självklart inte att du får ehec av att inte köpa ekologiskt, men jag har märkt stora skillnader sedan jag ändra matshoppingvanor från ”det-billigaste-jag-hittar” till ”svenskt-frigående-eller-ekologiskt-och-ren-mat-i-den-största-utsträckningen”

Johanna skrev ett inlägg i samma ämne här om dagen ”Fabrikatmat vs. hemmalagat – att låta slentrian bestämma” där hon bryter ner innehållet i pulvermos och visar på att det faktiskt inte tar så mycket tid och energi att göra egen potatismos om du ser till vad du får i slutändan.

Prispress på mat leder till fler bakterier, kost, hälsa, ekologisk, ren mat, samhällsklyftor

Hur tänker du kring maten renhet?

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.