Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 14 oktober, 2013 | Att Leva Grönt, Kost, Rawfood ekologisk, ren mat | 2 kommentarer

Skördat i trädgården

Det ska erkännas att det känns lite underligt att skörda mitt i Oktober, men gött att jag fortfarande kan njuta av det jorden ger. Idag blev det att plocka de sista mangoldbladen och att dra upp morötterna – som planterades lite för tätt och har inte blivit superstora och därför benämns som ”snack-morötter” för att ge sken av att det var planen från början.
grönt é skönt, ekologiskt, skördemarknad, närodlat, trädgård, brännässlor

Under en av Grön Lyx’s föreläsningar på Villa Fridhem(aka himmelriket) talade Lisen Sundgren om hur hon på våren plockade brännässlor utan handskar, vilket såklart ledde till att hon brände sig och fick en pirrande känsla. Hon kallade det vårpirret och jag som är helt såld på naturlig hudvård och att bruka det naturen ger just nu tänkte att dagens brännässelskörd skulle ske utan handskar. 

Det ska tilläggas att jag brukar rensa mina brännässlor utan handskar så jag vet att jag blir ganska opåverkad av dem – så det var inte att detta var första gången jag behandlade brännässlor utan handskar.

  • Mangold: Innehåller C-vitamin, kalcium, fosfor, järn. Jag använder bladen i sallader, gröna drinkar och istället för spenat i pajer. Stjälkarna har jag haft för vana att slänga men har läst att de kan kokas som sparris, det blir  att testas nästa gång!
  • Morot + blast: Innehåller bl.a. C-vitamin och karoten(som omvandlas till A-vitamin). Blasten påminner om persilja och kan användas som det eller bara i gröna drinkar.
  • Brännässlor: Innehåller bl.a. klorofyll, kiselsyra, järn, kalcium och folsyra. Jag torkar nässlorna och smular de till pulver, eller förväller dem och fryser in dem. De funkar i gröna drinkar, i sallader eller istället för spenat i ex. pajer.

grönt é skönt, ekologiskt, skördemarknad, närodlat, trädgård, brännässlor

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.