Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 23 juni, 2014 | Kost, Kritisk Koll | 4 kommentarer

Skratta inte bort superbroccolin Beneforté

Ingen kunde väl förra veckan undgå alla Facebookuppdateringar om superbroccolin Beneforté. I mitt flöde enbart hade jag säker tio stycken inom loppet av några timmar, alla som med någon fyndig kommentarer (jag svarade också kvicksinnigt på några av dem) påpekade det larviga i påståendet att en broccoli skulle kunna ersätta en löprunda. Ska sägas att jag håller med dem om det: hur bra den här dunder-über superbroccolin Benefortéän är saknar den vissa vinster som löprundan ger dig – typ stärker muskler och förbättrar kondition och lite andra småsaker…

Skratta inte bort superbroccolin Beneforté

Men det är inte vad jag ville lyfta idag. Jag tycker att det är bra att matmyter och fuffensfakta exponeras och lyfts, men tyvärr blir det väl som oftast. Att vi, redan intresserade, sitter och fnissar över vår briljans på våra hörn samtidigt som att en del faktiskt tror på rubrikerna och köper det med hull och hår. Än värre tycker jag nog att det är att vi missar den största frågan i det hela: Hur blir den där dunder-über superbroccolin Benefortétill? Henrik Ennart skriver i SvD om just detta. Om hur Monsanto (storföretaget som är ansiktet utåt får GMOdiskussionen världen över) utmålats som djävulen och fått hur mycke skit som helst. Om hur de nu med superbroccolin Beneforté ändrar taktik och faktiskt börjar få bra press. ” I stället för att ensidigt harva i ett GMO-träsk där endast odlarna kan lockas med fördelar i form av utsäden som är motståndskraftiga mot bekämpningsmedel vänder man sig nu direkt mot konsumenterna med hälsoboostade supergrönsaker. Måltavlan är de kunder som tröttnat på processad industrimat med tillsatser och som istället kan attraheras med naturliga och närodlade superfrukter. Att de bioberikats och modifierats med hjälp av den allra senaste gentekniken talas det tyst om.”

Hennrik Ennart skriver i en annan artikel i ämnet (också SvD) att Monsanto jobbar med det som kallas genetisk markering, vilket innebär att kartlägga och få förståelse för de olika delarna som utgör arvsmassan. De tar ett test av tillexempel en sorts vete som de analyserar om, och åter om igen, tills de kartlagt de intressanta generna som de vill förstärka eller ta bort. Monsanto har (enligt Ennart) utrustning som kan analysera miljoner frön på detta vis.

Växtförädling och korsodling har pågått sedan urminnes tider, se bara på bananen och broccolin. Den formen de har idag har vi bestämt att de ska ha. Med dessa metoder kan dock det hela ske i en mycket högre fart, det som i naturen tar flera hundra, eller till och med, tusen, år hinns nu med på en bråkdel av den tiden. Med just dunder-über superbroccolin Beneforté görs också specifika påståenden att det ska ge ett visst cancerskydd. Dock finns inte tillräckligt med studier på det verksamma ämnet glucraphinin för att veta vilken effekt det har å människor. Det är till och med så att det finns forskare som lyft ett varningens finger för att ämnet kan skada de friska cellerna också. Inte enbar de cancerdrabbade cellerna.

Mitt problem är inte att vi leker gud, det ligger i människans natur att få makttrippar genom att modifiera och kontrollera. Min fundering är varför vi tycker att det här är okej men att genmodifierad majs eller ris inte är okej. Samt hur det kommer sig att vi missar den lilla detaljen att vi inte alls vet hur det kommer påverka människan när vi äter det här. Mest blir jag orolig över hur lättvindigt vi verkar ta på det här, hur vi skrattar bort det som att det inte är på allvar eller kommer påverka oss. Jag säger inte att vi ska bli dödsallvarliga och analysera allt, men att vi bör ha i åtanke vad de verkliga konsekvenserna kan bli om ingen tar det på allvar. Så skratta inte bort superbroccolin Beneforté

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.