Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 30 januari, 2014 | Kost | 4 kommentarer

Tjejer behöver inte kött för att bli snygga och en köttfridag i veckan ger inte näringsbrist

Jag läste för ett tag sedan om hur Nyköping kommun införde köttfria onsdagar i skolköken och det blev ramaskri på några av föräldrarna för att de ”minsann visste att det skulle leda till brist på viktiga näringsämnen”. Jag skrattade bort deras totala brist på kunskap och såg nöjt att nyköping det inte gav vika för dessa outbildade påtryckningar.


Nyköping, köttfrionsdag, LRF, tjejer, kött, snygg, kritisk koll, kost

Igår fick jag lära att LRF hade serverat hamburgare utanför Gripenskolan för att de känner attt själva kärnfrågan glöms bort ” – att skolungdomarna måste få tillräckligt med näring”.
Lovisa Norberg som var initiativtagare till det hela svarar på frågan ”Men varför kan man inte ha en köttfri dag i skolan?”– Det kan man väl ha, det är inte det vi är emot. Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.

Jag blir så jävla lack! Varför kan vi inte ha lite nyanserade åsikter som inte helt grundar sig i vinstintresse?

  • Ja – i och med att kossorna äter gräset och går på marken hålls den levande och brukbar. Det funkade dock ganska bra i naturen innan vi blev boskapaförande.
  • Nej – kossan är inte enkom orsaken till miljöproblem, men det är det ingen som sagt heller.
  • Ja – kossor släpper ut mycket metangas och är dåligt för naturen på det viset.(Mitt favorituttalande från Lovisa är: ”Sedan tycker jag att korna har kommit i skottgluggen bara för att de släpper ut så mycket gaser. Korna de fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor istället för kött. De siffrorna har vi inte.” Tyckte det var skönt med lite humor i allt detta drama.)
  • Nej – du får inte näringsbrist för att du äter vegetariskt en dag i veckan. Vafan?! Jag håller med att ungdomar växer och kräver en bra grund och anser inte att vegan eller vegetarisk kost är för dem. Men jag anser inte heller att LCHF, 5:2, fiberberikade livsmedel eller atkins är för dem heller. Att utesluta kött är inte samma som att utesluta protein, B-vitamin eller andra vikta delar. Om kroppen skulle vara så känslig skulle människorasen dött ut för länge sedan.

Att LRF ställer sig så starkt emot detta är såklart grundat i att de är oroliga att deras produkt ska sälja sämre:
– Vi gör ju det här för att vi vill att frågan om varför kommunen har tagit beslutet att införa en köttfri dag ska komma upp. Vi tycker att de har dåliga kunskaper om de här frågorna. Dessutom går de ut och talar om att vi producerar en dålig produkt. Vilka andra företagare prickar de på det sättet?

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.