Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Av | 1 september, 2014 | Träning | 2 kommentarer

Träning vid mens mot mensvärk

”Det är ett jävla tjat från dig om mens” – Helt rätt, jag prata ofta om det och tänker inte sluta nu. Det är ganska stor grej som upptar en hel del av min vakna tid och är precis lika kvinnligt som kroppsbehåring, svettlukt och en oblekt anal.

Ett specifikt område jag vurmar om när det kommer till mens är värken, eller mer specifikt hur jag får bort den. Jag har tidigare skrivit om min mensvärk och om hur jag började testa yoga mot mensvärk, har tillochmed gjort en podd om det. Oftast fungerar det med ”enbart” yoga – några solhälsningar följt av Nadi Shodana och Tibetansk reningsandning (för er som har Yogobe kan ni söka på Ulrika Norberg för den första och Viktor Frih för den andra).
Vissa dagar behöver dock kroppen något mer för att ta sig över känslan av att en skördetrösta goes banans inne i min livmoder, och att någon hugger i blygdläpparna med en slö kniv. Svårast, och mest intensiv värk, är det när jag vaknar upp av det – då är goda råd dyra.

Jag har inte regelbunden mens, kan inte ställa kalendern efter den dära kända 28-dagars cykeln. Aunti Flow kommer när hon behagar. Dock har jag under mina 26 levnadsår lärt känna min kropp något sånär, så när lingonveckan stundar kan jag tyda tecknen:
Gigantiska bröst
Uppsvälld mage
Rutten i prutten (jag menar alltså som en dödlig gas som skulle kunna användas i krigsföring)
Kissa med rumpan
Känsla av ensamhet och total oförståelse från omvärlden
Vätskefyllda allt

Alla dessa är ganska oundvikliga ledtrådar, så när de börjar poppa upp kan jag börja förbereda mig, använda menstrosorna (ni vet de där med omissigenkänliga fläckar som inte vill gå bort hur många gången en tvättar dem eller skrubbar med mirakelmedel), ta med mig menskoppen överallt och hålla koll på var närmaste toa är om det skulle slå till så jag likt en ninja-gasell kan ta mig dit, vira in trosorna i femtioelva lager toapapper och fortsätta dagen med en känsla av freshness.
Jag blir också mer noga med att faktiskt träna, redigt, tungt och så att svetten sprutar – för det är vad som funkar bäst att underlätta och även helt ta bort, mensvärken.

Igår kom alla avslöjande symptom på en gång, nu var det dags! Jag insertade menskoppen och strukturerade upp värsta passet, ställde mig på gräsmattan och svettades som nobodys business. Mensträning – check.
Dock hade vi inte sådan tur denna gång, att Dagen Röd var igår…utan den största utmaningen väntade: Att vakna idag av mensvärk.
Jag ställdes inför två val
1 – ligga kvar i sängen, känna hur smärtan ökade tills jag slutligen var helt utslagen av smärta och be Mister hämta citadon, värmekudde och datorn
2 – ta mig upp och träna

Ni skulle sätt mig, som en graciös ballerina svängde jag mig upp, pliéade och piruettade med värsta adagio till toan, körde benböj och lunge-hopp samtidigt som jag borstade tänderna för att väcka kroppen och säkerställa att inte smärtan skulle bli för övermäktig, drog på mig träningskläder och körde igång. 15 minuter senare var värken borta, och jag en lycklig kvinna igen.

Tack vare träningen igår och att jag motade Olle i grind imorse slipper jag ligga hela dagen med rejäl Aj Aj, jag besparar också min kropp från allt det som är att smälla i sig 3 citadon för att på något sätt kunna hantera det intensiva som är min mensvärk. Mitt bästa tips för träning vid mens mot mensvärk är att göra något som är kul – för då är det lättare att motivera dig att ta dig över den där tröskeln. För min del har det också mest verkar om det är ett riktigt uttömmande pass, typ intervaller, cirkelträning eller liknande. Då får hela kroppen jobba och det sätter igång massa saker. Detta är som sagt hur jag funkar – du får testa och känna efter i din kropp.

Jag spelade in en liten video igår på passet jag körde då och som verkligen tömmer depåerna och utmanar konditionen:

Upplägget:
60sek/övning 3 varv = 18 minuter
1 Squat
2 Burpee
3 (säger 2 i videon) Armémasken
4 Snowboard jump
5 Planka och nudda axlen
6 Smala armhävningar

Share Button

Comments

comments

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.