Det är något särskilt med att bo på landet. När man bor på landet kommer man närmare årstiderna och vädret påverkar vardagen mer. Att bo på landet kan låta socialt isolerat, men många gånger innebär den lantliga livsstilen mycket gemenskap.

Nära naturen – nära elementen

Livet på landet är ett liv nära naturen och stillhet – i mångt och mycket. Även om du bor i en by kan det vara flera hundra meter till nästa granne. Ofta är både hus och trädgård större än i ett kvarter i stan. Om du längtar efter rymd är landet det perfekta stället att bo på. Det är enkelt att både ha bostadshus, större garage, lusthus och gäststuga, utan att tomten känns för liten. Och allt kan vara nödvändigt: när man bor på landet får man ofta gäster som sover över, särskilt sommartid och det är skönt att kunna erbjuda eget boende. Många som bor på landet tycker om djur och natur, och ofta tillkommer bilar, traktorer, snöskotrar och fyrhjulingar.

Om du bor på landet påverkas du mycket av vädret och det är klokt att kolla SMHI:s hemsida:https://www.smhi.se/q/Stockholm/2673730 dagligen. Det är ofta mer snö ute på landsbygden än inne i en stad. Om det har snöat mycket under natten, kan du behöva skotta dig ut från uppfarten – samtidigt som det är något alldeles särskilt att sitta framför en varm kamin ute på landet under julen. De flesta byar och gårdar är ofta byggda nära vatten, vilket ger möjlighet till att både kunna bada, fiska och paddla kanot.

Social gemenskap

Det är lätt att tänka att det är ensamt att bo på landet, men många gånger är det tvärt om. När människor bor på landet skapas en bygemenskap som inte bottnar i hur man känner inför en människa, utan att det är en annan person som bor på samma ställe – på ont och gott – och att man måste hjälpas åt. Gemenskapen på landet är ofta ganska otvungen, det är lätt att ta en kopp kaffe, be om hjälp och låna saker av varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *