Vi vill både värna om klimatet och resa. Att resa är en del av många svenskars livsstil, samtidigt som de flesta också vill värna om klimatet och miljön. Hur kan du resa mer klimatsmart?

Klimatförändringarna

Vi märker alla av klimatförändringarna, varmare vintrar, både regnigare och torrare somrar och de kraftiga höststormarna, som Gudrun 2005. Det rapporteras ständigt om nya alarmerande klimatrapporter från forskare. Samtidigt är det både roligt att resa och viktigt att möta andra kulturer. Det är möten mellan människor som fört utvecklingen framåt, även miljöteknik.

Tåg och buss

De flesta har vid det här laget hört om flygskam. Vare sig du har flygskam eller ej, kan det vara klokt att försöka ta tåg och buss så mycket som möjligt. Ju fler som tar buss och tåg, desto billigare blir biljetterna och desto bättre blir servicen. Det tar förvisso tid att resa med tåg och buss, men även resan är en del av målet. Om du ska göra en sommarresa i Europa kan du med fördel köpa ett interrailpass. Då kan du på ett enkelt sätt uppleva mycket av Europa, och även se mer än bara de stora städerna. Glöm inte heller allt fantastiskt som finns att se i Sverige, från Gotland till vackra Abisko i norr.

Längre resor

Ett annat sätt att minska på klimatavtrycken är att göra färre, men längre resor. Istället för att både åka på en weekendresa till Paris och London, dvs. göra två resor, kan du göra en längre resa och kombinera städerna. Även om du måste göra två flygresor, är det bättre än fyra. Om du tycker om Thailand är det bättre att arbeta ihop ett rejält kapital och vara borta i tre månader, än bara en två veckors charterresa. Det är också lättare att nyttja buss och tåg på längre resor då du har mer tid – samtidigt som du också får se mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *