Alla vill ha ett bländvitt leende att imponera med, men visste du att hur dina tänder mår även påverkar din hälsa? Att ha en god munhygien och besöka tandläkaren regelbundet kan faktiskt ge större påverkan på din kropp än vad du tror.

Viktigt för hjärta och kärl

Att inte sköta sina tänder och ha en dålig tandhälsa kan höja risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det beror på att en dålig munhygien kan bidra till åderförkalkning som i sin tur skadar hjärtat. Det är därför extra viktigt för den som redan har problem med sitt hjärta att sköta sina tänder, men även andra bör göra det förebyggande. Parodontit, det vill säga tandlossning, orsakas av bakterier som även de kan bidra till att skada hjärta och kärl.

Psykisk ohälsa

Att ha dåliga tänder är ett socialt stigma som gör att man inte vill visa tänderna, till exempel genom att skratta eller prata. Det leder till isolering och bidrar till psykisk ohälsa. Idag är det även många som inte har råd att besöka tandläkaren. Att ha dålig tandhälsa och inte heller kunna göra något åt den är otroligt psykiskt påfrestande. Tycker du att dina tänder ser gula och tråkiga ut, kanske så pass att det bidrar till att du mår dåligt? Idag går det utmärkt att göra tandblekning hemma med ett enkelt kit. Att ha ett vackert leende kan bidra till ett bättre mående. När du vågar le och skratta tillsammans med andra frigörs endorfiner som får dig att må bra.

Så sköter du dina tänder

Viktigast av allt för din munhälsa är förstås att borsta tänderna regelbundet. Allra minst bör du borsta både morgon och kväll, men det skadar inte att borsta efter lunchen också. Du bör också använda dig av tandtråd regelbundet. Utrymmet mellan tänderna skapar en perfekt grogrund för bakterier och karies och bör rengöras ofta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *