Med kroniska besvär eller sjukdomar menar man hälsotillstånd som är tre månader eller längre och oftast livslånga. Det är möjligt att ha flera kroniska sjukdomar samtidigt och det finns oftast inget botemedel utan man jobbar istället med att lindra besvär och smärta och med livskvalitet. I Sverige räknar man med att nästan halva befolkningen lever med minst en kronisk sjukdom som har stor påverkan på livet.

Vanliga kroniska sjukdomar

Bland de vanligaste kroniska sjukdomarna räknas mildare besvär men även livshotande sjukdomar. Många är ärftliga men orsaken kan också bero på kosthållning, stress, smitta, missbruk, näringsbrist eller brist på träning.

Bland de mest allvarliga kroniska sjukdomarna räknar man in hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, astma/kol, psykiska sjukdomar och även cancer och hiv.

Vid dessa sjukdomar är det viktigt att få stöd från vården så att rätt behandling sätts in i god tid.

Andra vanliga kroniska sjukdomar där du kan jobba mycket med självbehandling är mag- och tarmbesvär samt ledsjukdomar.

Enligt undersökningar så kan så många som 4 av 10 personer lida av någon form av tarm- eller magbesvär och de vanligaste är bland annat IBS eller kronisk förstoppning.

Vid ledsjukdomar är artros väldigt vanligt, ungefär 5% av vår befolkning har drabbats av någon form av artros. Men här finns mycket stöd att få, gå in på https://www.artros.org, där kan de hjälpa dig med alla sorters frågor och tipsa om rätt sorts behandling.

Behandling för besvär

Vid allvarliga kroniska sjukdomar så sätter din läkare in en behandling som det är viktigt att du följer då din sjukdom kan vara livshotande eller leda till andra livshotande sjukdomar.

Även andra kroniska besvär är viktiga att ta på allvar och att söka stöd för och aktivt jobba med livsstilsförändringar. Det går att leva med kroniska besvär och minska symtomen oerhört! Positivt tänkande är väldigt viktigt och att du inte sätter för mycket press på dig själv, ett steg i taget! Ta hand om både kropp och själ. Har du magproblem så prova dig fram med olika sorters kost, försök göra det till något roligt! Hitta spännande recept från andra länder och prova råvaror du inte tänkt på innan. Har du fått artros på lederna så ut och rör på dig! Motion är bra för det mesta, tänk på att inte ta ut dig för mycket, bygg långsamt upp dig själv igen. Peppa dig själv och ha tålamod. Gör sådant du blir glad av och tänk på att låta kroppen vila mycket stundvis och få återhämta sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *