Under det sista decenniet har det uppstått en ny livsstil: den digitala nomaden. En digital nomad är en person som reser jorden runt, samtidigt som den arbetar.

Digital nomad

Genom den digitala revolutionen har många nya möjligheter uppstått. En av dem är att kunna arbeta från datorn, varhelst i världen. En digital nomad är en person som valt att säga upp lägenheten hemma i Sverige, och som sedan reser runt mellan olika platser utan att ha en fast plats i tillvaron. De kan arbeta en månad i Prag, för att sedan tillbringa två månader i New York. Det har uppstått en community av digitala nomader, som hjälper varandra. Det finns också boende, en före detta digital nomad som har ett hus eller en lägenhet, kan låta andra digitala nomader att ha ett ”hem” för ett tag. .

Jobba

Vanliga jobb för digitala nomader är inom SEO, marknadsföring, bloggare, youtuber, skribent, webbutvecklare, skapa appar, driva e-handel eller vara någons slags rådgivare. Om du är intresserad av att leva som en digital nomad bör du börja med att spara ihop ett kapital att ha som backup på bankkontot. Det är också klokt om du har backpackat innan och lärt dig om livet på resande fot. I början kommer det också att vara dyrare än efter ett tag, då du kommit in i den nya livsstilen. Du bör också kontakta andra digitala nomader redan i Sverige, för att få ett sammanhang, tips och råd. Din viktigaste utrustning är ditt skrivbord: dator och mobil. Tänk också på att packa lätt redan från början – du kan köpa allt du behöver under vägen. Ett tips är att börja i Thailand eller ett annat billigt land i Sydostasien. Det är viktigt att ha kontakt med Sverige och att läsa på UD:s hemsida:https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/ om säkerhetsläget i olika länder.