Det är många som reser jorden runt, både unga och gamla. Det är ett stort äventyr som du kommer att ha med dig resten av livet. Vad ska du tänka på inför en jorden runt-resa?

Den vanligaste jorden runt-rutten

Förr var det främst unga personer som reste jorden runt. Idag finns det människor i alla åldrar som reser: både ensamresenärer, par, kompisar och familjer. Den vanligaste rutten går via Sydostasien, Thailand och Bali, vidare mot Australien och Nya Zeeland. Därefter är det vanligt att flyga till Syd- eller Nordamerika, beroende på tid och budget. Men självklart kan du planera vilken rutt du vill. Det finns flera orsaker till att den rutten är vanlig: många har gjort den och vi blir inspirerade av andra; det känns tryggt, då man vet att det finns andra backpackers att ty sig till och engelsktalande hostels att bo på; det är vanligt att resebolagen erbjuder den flygrutten till bra pris om du ska köpa hela flygbiljetten i förväg. Om du inte rest så mycket, mer än åkt på charter, kan det vara klokt att börja backpacka i Sydostasien om du känner dig osäker på om du verkligen vågar resa jorden runt eller inte.

Planera allt eftersom

Det finns många som väljer att bara planera början på resan och som beslutar nästa resmål allteftersom. Under resan kan du både träffa personer som du gör sällskap med eller som ger dig goda restips. Det ger mer frihet, men kräver också mycket planering. För att få visum i ett land – förutom inom EU och Norden – behöver du en utresebiljett. Det innebär att du inte kan boka en enkelbiljett till Thailand, utan måste ha en utresebiljett när du anländer i Thailand för att ens få komma in i landet. Många backpackers bokar öppna biljetter, biljetter som det är billigt att byta datum på eller som du måste använda inom en viss tid. Du kan alltså köpa en biljett med ett visst utresedatum, men sedan enkelt ändra datumet – inom din visumtid. Du bör inte stanna i ett land utan visum.

Första etappen

När du börjar att resa kan det vara klokt att ge dig lite tid på första stället, särskilt om du är förstagångsresenär. Det är också smart att bo på hostels med andra backpackers för att både få sällskap och goda råd. Det gör inget om du främst träffar andra européer i början av din resa, men för att verkligen uppleva en kultur måste du också våga dig från backpackerkulturen. I början kommer du också göra av med mer pengar än du planerat, då det finns så mycket att uppleva. Efter ett tag kommer du att komma på knep att både resa, bo och äta billigt och gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *