Många vet med säkerhet att motion och träning är bra för kroppen. Inte nog med att man blir stark eller kan gå ner i vikt, man kan även minska risken för ett flertal olika sjukdomar. Det många däremot inte är lika upplysta om är att träning också påverkar vår psykiska hälsa.

[IMAGE=fj0GEzeih8rG.jpg]

När man mår dåligt, känner sig stressad eller nere, så kan det vara svårt att hitta motivation och ork att bege sig iväg till gymmet. Viktigt att vara medveten om är att träning kan se ut på många olika sätt. Vissa föredrar att bege sig iväg på en cykeltur, medan andra vill gå på hårda boxningspass. Vissa vill simma och andra vill dansa. Hur man tränar har egentligen inte så stor betydelse, utan det viktigaste är att man faktiskt gör det.

[IMAGE=c5k3Zzejxlp5.jpg]

Många studier har visat att träning kan lindra och i många fall även bota människor som lider av psykisk ohälsa. Här nedan har vi listat några vanliga problem med psykisk ohälsa och hur träning kan hjälpa. Skulle det däremot vara så att du behöver en annan typ av hjälp kan du vända dig till ljungsjöberg som är specialister inom ämnet.

Så kan träning hjälpa dig

Depression

Lider du av depression så är träning ett mycket viktigt verktyg för dig. Här kan ett flertal studier bevisa att regelbunden träning är lika bra som att använda sig av läkemedel, t.ex. antidepressiva. Orsaken till varför träning fungerar så bra för depression är de endorfiner som utsöndras i kroppen när vi rör på oss. Endorfinerna får oss att känna oss gladare och mindre stressfyllda.

Ångest

Att lida av ångest kan vara väldigt jobbigt och ångesten kan i många fall begränsa en väldigt mycket i vardagen. För att citerar regissören Ingemar Bergman: ”Gå ut och gå. Demonerna tycker inte om luft.”, och visst ligger det en sanning i detta. Du kan lindra och bli av med ångest mycket snabbare om du rör på dig. En bra promenad varje dag räcker.

Precis som när det kommer till depression så är det endorfinerna som utlöses som är nyckeln. Du blir dessutom distraherad och fokuserar inte lika mycket på ångestkänslorna.

Stress

Vi lever i ett samhälle där många känner en daglig stress. Vissa kan stå emot stressen bättre än andra, men stress kan egentligen få ett grepp om vem som helst. De vanligaste symptomen på stress är att du får orolig mage, svårt att sova, muskelsmärtor eller yrsel. Även stelhet kan förekomma. Symptomen kan i sig vara stressande, vilket betyder att du stressar upp dig ännu mer.

Med hjälp av träning kan du se till att bryta din onda cirkel och må bättre. Träning gör att din kropp kommer att kännas mer avslappnad efter ett pass, men även lättare. Din sömn kommer att förbättras och du blir mer resistent mot stress i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *